Skärmavbild_2018-02-11_kl._14.32.58.png

Gestaltterapi i media

Här hittar du ett axplock med artiklar, intervjuer, krönikor och inslag som beskriver olika sätt att arbeta gestaltiskt. En uppdragsgivare, en klient, en gestaltterapeut, gestaltpraktiker eller organisationskonsult kommer till tals. Vill du läsa vad internationella kliniker, teoretiker, forskare och författare skrivit om olika begrepp, teorier eller fenomen ska du gå till biblioteket.


Poddar 

Psykologbyrå är en podcast med psykologerna och gestaltterapeuterna Margareta Berggren och Lars Övling. Podden behandlar vardagspsykologi, allt från hur man präglats av syskonskaran till stresshantering eller förälskelser. Lyssna via podcaster eller podtail. Psykologbyrå har även en sida på Facebook.

Existenspodden – är en podcast för de eviga frågorna. Journalisten, författaren och existenspraktikern Agneta Lagercrantz bjuder in gäster till lätta samtal om livets djup. Hon vill i sin pod visa att det inte behöver vara svårt att prata om hopp och förtvivlan, mening och meningslöshet, helhet och splittring. Lyssna via podcaster eller podtail. Existenspodden produceras av Svenska kyrkan, Stockholms domkyrkoförsamling

Poddarna återfinns i Itunes, podtail, libsyn etc

Skärmavbild_2018-02-11_kl._14.32.58.pngSkärmavbild_2018-02-11_kl._14.32.32.png


Text 

Gestaltterapeuten Boo Larsson intervjuad i Göteborgs stifts tidning Korsväg #4 2014 (sid 30-33) om laddade gestalter, gestaltande, gestaltpsykologi och gestaltterapi. Ladda ner som pdf.

Skärmavbild_2015-01-07_kl._17.19.31.png    korsvag-sid-32-33.jpg  


TV

Gestaltterapeuten, tidigare SAG:s ordförande Jojo Tuulikki Oinonen ankrade relationspanelen i TV4-soffan på juldagsmorgonen den 25 december 2014 där hon var inbjuden att prata familjeband och relationer under helg och högtid. Det blev ett livat samtal om julens allvar, perfektion, dåligt samvete och orealistiska förväntningar, om martyrskap, personligt ansvar och huruvida man ska passa på att ta upp familjekonflikterna eller kanske mest andas ett nej och stilla sitt eget sinne. Hon var där igen den 2 januari 2015 den här gången tillsammans med Ulrika Hjalmarsson Neideman och Kitty Jutbring för att prata än mer om relationer, närhetsgnissel och paradoxteori. 

  jojo-pa-juldagen-web.jpg jojo-martina-nisse-juldagen-web.jpg Jojo-i-morgonsoffan-web.jpg


Text

Gestaltterapeuten Helena Kallner skrev en minnestext över dansaren Gabrielle Roth som avled i cancer 2012. Hon grundade De fem rytmerna och inspirerades av gestaltterapin. Texten Dancing dialogue, Gestalt therapy and the 5Rhythms. An obituary for Gabrielle Roth (1941–2012) publicerades i British Gestalt Journal #22.1 2013. Ladda ner pdf.

5-rythms-web.jpg


Text

En personlig betraktelse i Spegeln #3 2006 där Cecilia Bengtssons skriver om sin gestaltprocess hos gestaltterapeuten Björn Magnusson Ladda ner som pdf.

Betydelsen-av-en-jordgubbe-web.jpg


Radio

P1:s Kropp och Själ gästas då och då av gestaltterapeuter. Där har pratats om vad som skiljer olika terapiformer åt och vad det är som funkar. I ett program kunde vi följa med tre personer som alla hade problem med att ta beslut. När gestaltterapeuten Ulf Petrén fick besök av Erik fick man följa med in i terapirummet. Under rubriken “Att skiljas” deltog gestalterapeuterna Börje Jonsson och Birgitta Lindgren för att tala parterapi och konstruktiva gräl, om vägen fram till separationen, hur man kommer fram till beslutet att skiljas och hur man på bästa sätt skiljs åt. Gestaltterapeuten Allan Ericsson berättade i ett program om sin bok Skallism, om vad som händer när vi tappar håret och hur flintskalligheten kan rubba vår bild av oss själva..

Vilken-terapi-passsar-dig.jpgKropp-och-sjal-kort.png


Video

I det 9 minuter långa videoklippet (med historiska vingar!) ur programmet Gränslöst (TV Söder, 1994) intervjuas gestaltterapeuten Lars Berg. Han berättar om sig själv, gestaltterapins rötter, begreppets ursprung och förklarar enkelt vad gestalt handlar om. Runt honom syns Anna Bornstein, Lama Lodru och Jörgen Städje som deltog i ett samtal om närvaro och tillvarons stora perspektiv. Jörgen berättade bland annat om det nya fenomenet “Internet” som han trodde skulle få stor betydelse i samhället! Videon är digitaliserad från VHS.

https://www.youtube.com/watch?v=Zv0L0qj18yE#t=240


Hitta fler artiklar i dokumentarkivet»

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *